Bio Vakantieoord 92 jaar

2002 - Terug naar de roots

“..het helpen van gehandicapte kinderen bij het integratieproces in de Nederlandse samenleving..”

Terug naar de roots: revalidatiecentrum wordt vakantieoord.

De wereld verandert en Bio verandert mee. Er is steeds minder vraag naar de interne opvang van gehandicapte kinderen en de Bio Mytylschool is verzelfstandigd in Lichtenbeek.
Redenen voor het bestuur van Stichting Bio om een bijzondere stap te zetten: de omvorming van de kinderpaviljoens naar aangepaste vakantiebungalows. Vanaf 1995 kunnen gezinnen met hun (meervoudig) gehandicapte kind van een zorgeloze vakantie genieten op Bio.

Ook worden er andere initiatieven ontwikkeld om jongeren met een handicap te steunen in de maatschappij, zo is er lange tijd een call center op het terrein van Bio en wordt een IT-opleiding gestart. Beide initiatieven zullen alweer snel op eigen benen staan en elders zelfstandig verdergaan.

Jubileum

Voor het 75ste jubileum werd een documentaire over 75 jaar Bio Vakantieoord gemaakt:

Op 21 maart 2002 is het jubileum officieel van start gegaan met een bezoek van Mw. P.C. Krikke, de toenmalige burgemeester van Arnhem, aan Bio-Kinderrevalidatie. Aansluitend hierop worden door Bio gedurende het hele jaar activiteiten georganiseerd om de gehandicapte kinderen eens goed in het zonnetje te zetten.

Gedurende het hele jubileumjaar staan er feestelijke activiteiten op het programma, waarbij uiteraard de gehandicapte kinderen in Nederland in het middelpunt zullen staan. Zij zijn door Bio uitgenodigd gratis één van de Nederlandse attractieparken te bezoeken. Maar liefst elf attractieparken zullen in deze periode voor de minder valide kinderen en hun twee begeleiders de deuren openen. “Deze actie ligt direct in het verlengde van de huidige doelstelling van Bio, namelijk het helpen van gehandicapte kinderen bij het integratieproces in de Nederlandse samenleving”, aldus Mr. W. van Tuyll van Serooskerken, directeur van Bio-Kinderrevalidatie. Deze actie werd mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse pretparken, waaronder de Efteling, het Dolfinarium en Burgers Zoo.

Uiteraard blijft de bioscoop een grote rol spelen rond de activiteiten van Bio. Zo vond op 15 november 2002 een feestelijke galapremière van de nieuwe Nederlandse kinderfilm ‘Pietje Bell’ plaats in het Tuschinski theater in Amsterdam.

Ook werd een Filmveiling voor Bio georganiseerd. Via de toenmalige veilingsite Ricardo.nl kon geboden worden op verschillende filmartikelen waarbij de opbrengst ten goede kwam aan de stichting. De filmprops die worden aangeboden kwamen uit actuele films. Zo kon bijvoorbeeld geboden worden op het jack dat Cas Jansen droeg in ‘Volle Maan’. Andere films waarvan props beschikbaar werden gesteld waren onder meer ‘Oesters van Nam Kee’, ‘Loenatik, de Movie’ en ‘Pietje Bell’.

Tot slot is de DVD ‘75 jaar Bio-Kinderrevalidatie’ uitgebracht met een documentaire over Stichting Bio. Op deze DVD staan ook talloze oude en minder oude filmpjes die in de 75 jaar zijn getoond in de bioscopen en op TV. Zelfs de minimoppentrommel staat erop!

Filmmateriaal

Ook maakte we een korte reportage over het opleidingscentrum Bio-Communications..:

..en het Bio Vakantieoord zoals het toen was:

Na 1999 werden lange tijd geen collectefilms meer gemaakt voor in de bioscopen en langzaam verdween het vertrouwde beeld van de collectebus van het Bio Vakantieoord. Het zou tot 2013 duren voordat het Bio Vakantieoord weer met regelmaat in de bioscoop te zien zou zijn. Gecollecteerd wordt er (bijna) nergens meer, maar het bioscoopbedrijf blijft Bio steunen.
Hieronder de collectefilm van 1999:


 

 

Terug