Bio Vakantieoord 92 jaar

1927 - voor alle gezindten

“..de uitgaven die noodig zijn voor het in eigendom verkrijgen en exploiteeren van vacantieoorden en het uitzenden van schoolgaande kinderen van minder kapitaalkrachtige ouders..”

Een stichting met een algemeen liefdadige strekking

“Uiteraard komen in de bioscooptheaters vele menschen ter ontspanning bijeen. Hierin vonden tal van liefdadigheidsvereenigingen een welkome aanleiding om een beroep te mogen doen op den weldadigheidszin der bioscoopbezoekers”.

De bioscoopexploitanten vreesde al snel een teveel aan collectes en het wed als onmogelijk ervaren om te bepalen welk goed doel wel en welk goed doel niet kon collecteren.
“..dan zou hen waarschijnlijk het verwijt zijn gemaakt, dat bepaalde liefdadigheidsinstellingen door hen geprotegeerd werden”.
Op 21 maart 1927 werd de Stichting Bio-Vacantieoord opgericht, door de toenmalige Nederlandse Bioscoopbond.

Bleekneusjes

Het doel was het opzetten van een vakantieoord voor kinderen wiens ouders het niet zo breed hadden, de zogenaamde bleekneusjes. Deze bleekneusjes kregen vaak het doktersadvies om aan te sterken aan zee.

Het startkapitaal van de stichting, zoals dat op die 21e maart bij notaris A. van Riel in Amsterdam werd ingelegd, bedroeg ƒ1.000,-

Filmmateriaal

De eerste collectefilm voor het Bio-Vacantieoord, nog zonder geluid en, voor deze tijd, erg lang:

Terug